Solrosfröost

Annie - Live it, Love it
2 Jun 2014 kl 17:09

En vegansk ost som är helt nötfri. Jag googlar mig sönder och samman på att hitta alternativa pålägg och liknande nu när mjölkprodukter och sojaprodukter (PCOS-kost test)  är uteslutet. Och det finns massvis att leka fram ju! Efter mitt första test med en vegansk ost för ett tag sedan vet jag att det går att få tokgott. Denna gången en bredbar variant.

solrosost2

Så – hur gör man?

Ingredienser: 4 dl solrosfrö, 3 dl vatten, 3 tsk citronjuice, 1 msk äpplecidervinäger, 3 tsk agavesirap, 1/2 dl näringsjäst, 2 tsk havssalt – krydda med favoritkryddor efter smak. Jag körde på curry, vitlökspulver och lökpulver (smaka av på smeten)
Gel: 2 dl vatten 1 1/2 msk agaragarpulver (eller cirka det dubbla i flakes).

Börja med att blötlägga solrosfröna under natten.  Skölj sedan av dem ordentligt och lägg i en mixer tillsammans med alla ingredienser (utom det som står under gel) och mixa tills det är så slätt det bara går. Är lite svårt då det blir en riktigt tjock massa.

När sedan det är färdigmixat så kokar du upp 2 dl vatten tillsammans med agaragar och låter det bli till en gelemassa. Sätt sedan på din mixer och häll sakta ner agaragar gelen i smeten. När allt har mixats är det viktigt att man skyndar då det börjar stelna omgående. Häll upp i en stor form och ställ in i kylen så det svalnar.

Blir ganska mycket av det. Vill man bara testa bör man minska till hälften av receptet. Vill man ha en ”tjockare” ost och inte så bredbar kan man minska på vattnet i gelen.

Ursprungsreceptet kommer från Nouveauraw.

solrosost

9 kommentarer

 • Annie - Live it, Love it 6 Jun 2014 kl 21:47

  Svårt att förklara, det är konsistens som bredbar ost ungefär men smaken beror ju på hur man kryddar den. Om man inte testat denna typen av recept innan är det nog en lite udda smak skulle jag vilja säga. Antingen älskar men så ogillar man :)

 • Annie - Live it, Love it 6 Jun 2014 kl 21:43

  Åh just - testa göra nötyoghurt! Mixa blötlagda cashewnötter med vatten, vaniljpulver och lite sötning. Bra alternativ till mjölkprodukter :) Gällande proteinpulver så finns det ganska mycket att välja på - vill du ha utan mjölprodukter tycker jag du skall testa tex renee voltaires kakao & chai. Dyrt men det bästa risproteinet jag testat (än). Risproten är dock ganska mjöligt och jag använder det mesta för att boosta smoothies och frukost. Om du vill ha ett rent med vassle finns ju Holistics till exempel :)

 • Annie - Live it, Love it 6 Jun 2014 kl 21:38

  Näringsjäst kan du hitta i mataffären, kallas bjäst :) Agaragar tror jag bara finns i hälsokosten dock.

 • Annie - Live it, Love it 6 Jun 2014 kl 21:23

  Tyvärr är det väldigt vanligt att man inte får speciellt mycket råd Frida :(. Om du googlar på engelska istället så kommer du att få upp massvis av sidor där man kan hitta info om hur man kan "behandla" sig med själv av kosten. Gällande sköldkörteln finns det studier som visar på att det är procentuellt (mycket) vanligt att kvinnor med pcos även har problem med sköldkörteln. Detta är dock något jag har läst mig till själv och inget som sjukvården sagt till mig.De bad mig bara gå på levaxin... Informationen har jag till stor del hittat genom att läsa mig fram via nätet, fråga Cilla som var väldigt öppen och gullig när jag frågade en massa för ett antal år sedan :)

 • Frida 5 Jun 2014 kl 17:02

  Tack för tipset! Jag älskar hennes inlägg också, läser bloggen med stort intresse och lite extra stort varje gång hon skriver om just PCO. Även träningsglädje och AliceAugusta nämner det ibland. Sedan vet jag ingen mer. Det är tack vare bloggare som jag tog beslutet att kolla upp min uteblivna mens eftersom jag kände igen mig i deras beskrivningar. Efter lång väntan fick jag en läkartid och diagnos men ingen information eller några råd. Det var först när jag kom hem och googlade som jag läste om svårigheter att få barn och liknande. Inte så kul att läsa... Det är svårt att få information om vad man kan göra för att påverka själv tycker jag, svårt att få råd av sjukvården överhuvudtaget. Jag ringde tillbaka till kvinnokliniken och bad att få prata med läkaren igen, då hade det dessutom kommit fram att mina sköldkörtelprover var onormala och jag funderade på om det kunde ha något samband med PCO. Jag fick en tid nästa vecka, nio månader efter den första tiden. Om det är någon som har mer lästips om PCO tar jag jättegärna emot dem! Har du något Annie? Hur har du hittat information? Tack för ditt svar Paula:)

 • Malin 3 Jun 2014 kl 14:29

  Måste testas. Låter jättespännande. Måste man vända sig till hälskost, eller kan man hitta ingredienserna i vanlig mataffär?

 • Paula 3 Jun 2014 kl 09:21

  Cilla på en träningsblogg och lite till skriver också en del om sin PCOS-diagnos!

 • Frida 2 Jun 2014 kl 22:48

  Jag älskar att läsa dina recept, jag har också PCO och tycker det är jätteintressant! Du är den enda jag vet som skriver om det här och har verkligen öppnat mina ögon gör hur och vad man kan påverka med kosten, tack! Jag har en dålig vana att på kvällen äta caseinpudding, jag skulle vilja hitta ett bättre och hållbarare alternativ. Veckans utmaning är att prova något nytt varje kväll, jag tänkte bland annat testa din pumpayoghurt och Fannys ärtglass. Jag är peppad!:) har du tips på något bra proteinpulver? Jag tänker så rent som möjligt, gärna ekologiskt, gärna billigt, gärna jättegott. Är det möjligt att hitta mån tro?

Ladda fler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inlägg

Kryddig kanelglass på cashewnötter & gojibär

Annie - Live it, Love it
1 dag sen
Ingen sommar utan glass (eller var det något annat de sjöng?). Hur som helst så måste en äta glass –  både på sommaren och annars, men mest lockar det självklart i värmen. Jag gör gärna gosa varianter med en nötig bas. Faktiskt ofta utan choklad för tillfället. Hur märkligt det än låter, men det känns mindre mastigt på något sätt. Senaste versionen var en udda och lite kryddig variant med kanel, nejlika och vanilj – plus lite krisp av härliga gojibär (favoriter!). Ingredienser: 2 dl cashewnötter, 10 dadlar, 1 krm vaniljpulver, 1 krm kanel, 1/2 krm nejlika, 1 dl vatten, 1 dl kokosmjölk + 1 näve gojibär. Låt cashewnötterna ligga  blöt över natten. Det går med en tre immar med men då kanske det behövs lite mer vatten att mixa upp med. Skölj av nötterna efter blötläggning och lägg i en stark mixer för att mixa slätt tillsammans med vatten & kokosmjölk. Använd sedan stora färska (ljuvligt goda!) dadlar och mixa samman nötsmeten tillsammans med resterande ingredienser (förutom gojibär) tills det blir slätt.  Rör ner gojibären för hand. Häll upp i en brödform eller annan form som är passande att ha i frysen och låt stå över natten. Ta fram en liten stund innan det skall ätas så den hinner tina lite lagom. Så fantastiskt god!

Ögonbryn med ekosmink från Maria Åkerberg

Annie - Live it, Love it
19 Jul 2016 kl 12:09
En av mina favoritbuitker på nätet är piggabutiken.se. Inte för att den kanske har störst sortiment, men välvalt och lite av allt. Framför allt gillar jag att handla mitt smink där och få fina tips från deras blogg som jag följer. Det började för något år sedan när jag fick testa produkter från deras sida och föll för Maria Åkerbergs produkter. Jag älskar MÅ’s smink. Naturliga och härliga färger som passar mig alldeles perfekt. Jag sminkar mig gärna, men inte färgstarkt eller mycket (och självklart ekologiskt!). Jag har sedan tidigare både kajal, ögonskugga och läppglans bland annat som tillhör mina favoriter i skåpet (har dock inte testat foundation och liknande.. än). För någon månad sedan skrevs det om att få snygga och naturliga ögonbryn vilket jag har så himla svårt med (glesa bryn som är svarta och låååånga och tjocka). Jag sparade inlägg och – nu äntligen! – fick jag tummarna ur att klicka hem det. Två skuggor för att fixa till brynen i warm brown och nougat plus en olivgrön kajalpenna. Toppnöjd med resultatet (läs beskrivningen här).     (OBS! Absolut inget sponsrat inlägg!)

Natualboxen

Annie - Live it, Love it
18 Jul 2016 kl 14:08
Månadens naturalbox, alltid fylld med så mycket härligheter och gamla favoriter. Lyckan till att få öppna denna gröna boxen var total. Och skaparglädjen börjar väckas till liv lite igen nu är vi får sova mer här hemma och får boxar som ger en lite inspiration. Popcorn med choklad, egna bärremmar, chokladdesserter…. Åh ja, det är dags nu.